Gokceada

Gokceada

Gokceada, cunoscuta ca fiind cea mai mare insula a Turciei, are la Marea Egee coaste superbe si ape limpezi precum cristalul. Gokceada este cunoscuta si pentru apusurile formidabile precum si mancarurile din fructe de mare.

O plimbare placuta cu barca de aproximativ o ora si jumatate din Kabatepe sau Canakkale va va duce catre Portul Kuzu din Gokceafa, cea mai mare insula a Turciei. Situata in vestul extrem al Turicie, Gokceada este o destinatie turistica populara, ce gazduieste multiple bunuri culturale si frapante frumuseti ale naturii.

Conform mitologiei grecesti, castelul lui Thetis, (mama lui Ahile, regele Phtiei) a fost situat intre Imbros si Somothrace. Se spune ca grajdurile cailor cu aripi ale lui Poseidon se aflau intre Imbros si Tenedos.
 

Homer a scris:
 

Din adancul marii, pe faleza

Intre Tenedos si stancoasa Imbros

Se afla o pestera cu intrare larga

Unde Poseidon a facut pamantul sa se cutremure

Oprindu-se in acel loc.

 

Istoria insulei Gokceada:
 

De-a lunugul istoriei Gokceada a fost stapanita de mai multe popoare si triburi. A atras din totdeauna, fiind un punct de intrare iportant in stramtoarea Dardanele. Deoarece insula a fost cucerita de prea multe ori, aceasta nu a evoluat atat de mult; oamenii nu traiau linistiti. Acestia erau slabiti si obositi din cauza acestei presiuni si au apelat la comitetul Fatih Sultan Mehmet, sultanul imperiului otoman al acelor timpuri, pentru a fi protejati. Se stie ca primul trib ce a populat insula a fost tribul Pelagian (Akalar). Escavarile facute sub indrumarea Prof. Dr. Halime Turky?lmaz indica faptul ca istoria insulei dateaza din urma cu 5000 de ani. Dupa tribul Pelagian(Akalar) insula Gokceada a fost dominata pe rand de triburile: Persian, Atena, Spartian, Roman, Byzantin, Genos Venetian iar mai apoi de Republica Turca. Oamenii au cerut apararea imperiului otoman. Cu toate ca insula a fost locuita de multe civilizatii, aceasta nu a lasat foarte multe in urma din cauza urmarilor fiecarui razboi. In istoria insulei Gokceada, ramasitele fiecarei civilizatii au fost imprastiate de-a lungul insulei. Cea mai importanta dintre acestea, este tumulul inaltat pe mormantul Cinarli, vechi de 5000 de ani.  Mormantul a fost construit din piatra in Aydincik, iar restul mormintelor din spatele cladirii din Kalekoy, sunt cel putin interesante. Exista ruinele unui castel datand inca din perioada geogenezei. In Seytan Kayaliklari, pe suprafata Kapikaiei, se afla si ruinele unui vechi castel. Artileria folosita in Primul Razboi Mondial a lasat in urma ruinele unui baraj construit pe un lac ce se revarsa in mare. Aici se pot gasi si cateva tunuri si documente destul de interesante din timpul imperiului otoman. In mare, se pot observa scufundate, numeroase anafore. Razboaie de tesut vechi, butoaie si alte articole din lemn sunt pazite. Ruinele celui mai vechi presupus baraj, se afla in Roksados. Ruine arheologice au fost gasite si in Tameni 'locul comorilor ingropate' din Tepekoy. Diverse ruine arheologice sunt excavate in Kefaloz,  Yenimahalle, in Balidosta, in Tepekoy, in Arasia si Krioneroda, in Zeytinlikoy si in Pirgosta si Kastro in Derekoy (Yukari Kalekoy).

Gokceada este foarte cunoscuta si pentru vinurile sale.



Gokceada localizarea pe harta:
Gokceada (Imbros) are o suprafata de 289.5 kilometri. Lungimea de la nord la sud este 13 km, iar de la est la vest de 26 Kilometri. Insula se afla la 33 kilometri de Canakkale si la 14 mile de portul de la Marea Kabatepe din peninsula Gallipoli. De asemenea, Gokceada este la 16 mile distanta de Limni, insula greceasca si la 14 mile de o alta insula numita Samotrace. Gokceada este cunoscuta ca fiind a patra cea mai mare insula din lume in ceea ce priveste resursele de apa. Insula are 9 sate si un oras. Acestea sunt: Kalekoy, Eskibademli, Zeytinlikoy, Tepekoy, Derekoy, Ugurlu, Eselek si Sirinkoy. Populatia orasului este de 7100 de persoane iar numarul locuitorilor din sate ajunge la 1500. Insa, iarna population este de aproximativ 10.000 de persoane.


Populatia insulei Gokceada: 
Populatia insulei Gokceada este de  8210 persoane.

 


Informatii despre satele aflate in Gokceada:

KALEKOY:
Numele mai vechi este Kastro (denumirea latina si greceasca a cuvantului “castel”). Situat in partea de nord-est a coastei, langa sat se afla un castel vechi. Kalekoy are de asemena un port mic ce a fost construit de Marina Franceza pe timpul ocupatiei din Primul Razboi Mondial. Acum este folosit pentru barcile de pescuit si yacht-uri.

YENI BADEMLI KOYU:
Este situat in centrul nord-est al insulei, langa Bademli. Aici se afla multe pensiuni si hosteluri.

ESKI BADEMLI KOYU (Giliki):

Numele grecesc mai vechi este Gliky. Este situat in partea de nord-est a insulei, intre orasul Cinarli si Kalekoy/Kastro.

ZEYTINLI KOYU (Ayatodori):
Numele grecesc mai vechi este Aghios Theodoros. Demetrios Archontonis, cunoscut ca Ecumenicul Patriarh Bartholomeu I al Constantinopolului, a fost nascut aici in 29 februarie 1940.


TEPEKOY (Agridia):
Numele grecesc mai vechi este Agridia. Este situat in nordul insulei, si este casa celei mai mari comunitati grecesti de pe insula. Un fost vulcan se afla la sud de oras, fiind cel mai inalt punct al insulei.

SAHINKAYA:
Se afla langa Derekoy.

DEREKOY (Iskinit):
Numele grecesc mai vechi este Schoinoudi. Se afla in centru partii de vest a insulei. Din cauza emigrarii persoanelor din Grecia, SUA si o mare parte din Australia, Derekoy este mai nepopulat. Cu toate acestea, lumea se intoarce aici in 15 august cand se celebreaza festivalul Fecioarei Maria.  

SIRINKOY:
Se afla in sud-vestul insulei.

UGURLU KOYU:
Se afla in vestul insulei.

ESELEK KOYU:
Este situat in sud-estul insulei. Este o zona agrara ce produce fructe si legume.

Atractii turistice in Gokceada 
GOKCEADA KASKAVAL CAP:
Cand ajungeti la Kuzulimani – portul insulei cu ferry-boat-ul, exista formatiuni stancoase pe coasta, tipice acestei insule. Peisajul variat, formatiunile stancoase si crapaturile ce se intind de-a lungul insulei sunt comune din cauza miscarilor placilor tectonice, a efectelor vantului, precum si a resurselor de apa. Este surprinzator sa vezi o asemenea varietate pe o insula atat de mica. 

LACUL SARAT GOKCEADA:
Dupa plaja Aydincik, se afla un lac sarat unde namolul este bogat in sulf, fiind folosit pentru sanatatea pielii.  

CASCADA MARMAROS:
Cascada Marmaros se afla in Gokceada. Pentru a ajunge la cascada Marmaros va trebui sa virati spre dreapta la iesirea din Ugurlu din orasul Derekoy. Dupa ce mergeti sapte kilometri pe drumul asfaltat, va trebui sa lasati masina acolo deoarece nu va fi posibil sa conduceti pana la cascada. Cascada, care se afla pe partea dreapta a drumului, se poate vedea la pas. Pe timpul iernii apa curge cu putere, insa in lunile de vara cascada este mai linistita. Pentru cei impatimiti de natura sau trekking, cascada Marmaros, este o ocazie de neratat.

PLAJA AYDINCIK:
Plaja Aydincik (cunoscuta si sub denumirea de Kefalos) si lacul sarat se afla in sud-estul insulei, la aproximativ 10 kilometri Merkez. O duna joasa separa marea de lac, ce este putin adanc, aproximativ 1 metru, in cele mai adanci locuri. In trecut, inainte de a aparea sarea impachetata, localnicii isi produceau propria sare aici. Lacul miroase ciudat din cauza chimicalelor naturale ce il compun, insa acestea se spune ca vindeca probleme ale pielii. Se poate sa faceti o baie cu namol in lac, iar apoi sa va clatiti in mare. (Atentie, in apa sunt multe vietuitoare cu tepi, ce va vor putea strica vacanta daca va vor intepa, in special in zona picioarelor.)

MORMINTELE DE PIATRA:
In regiunea Kokina, la aproximativ 18 kilometri de orasul Gokceada, pe partea dreapta a drumului dintre Aydincik si Ugurlu, se afla un mormant sculptat in piatra. Se crede ca ramasitele a doua persoane aflate acolo dateaza din perioada romana. Mormantul se afla pe partea dreapta a drumului, la aproximativ 100 de metri distanta. Se poate parca masina in apropiere si se poate merge pe jos, pana la mormant.

PORTUL LAMB: 
Kuzulimani este locul unde barcile din Gokceada sunt acostate. Este locul unde oaspetii sunt primiti prima data pe insula. Pe langa asta, portul este cunoscut pentru zonele sale de plaja. Daca sunteti coplesiti de caldura, va puteti racori la gradina cu ceaiuri de pe plaja. Pe timpul verii, sporturi precum voleiul pe plaja, sunt practicate frecvent aici. 

FANTANA DRUMUL NEGRU:
Acesta este unul din cele mai populare locuri de picninc de pe insula. Este un loc ideal pentru familiile ce doresc sa petreaca timp de calitate, cu fantana ce functioneaza atat vara cat si iarna si cu platani vechi de sute de ani, aflati chiar langa aceasta. Se afla la 22 de kilometri de centrul orasului. Dupa ce treceti de un lac mic pe drumul spre regiunea Kapikaya, veti ajunge la fantana Karayollari. Este situata pe partea dreapta a drumului, intr-o padure pitoreasca de maslini si alte tipuri de copaci ce o inconjoara.

YENIBADEMLI HOYUK (TUMULUS):

 Yenibademli Hoyuk ( tumulus sau movila funerara) este situl primelor excavari sistematice facute in Gokceada. Situl arheologic se afla pe partea dreapta a drumului ce duce spre Kalekoy, la trei kilometri de centrul orasului Gokceada. Yenibademli Tumulus are dimensiuni medii, cu o suprafata de 120 de metri de la est spre vest si 130 metri de la nord spre sud. Movila se ridica 9 metri deasupra solului si 18 metri deasupra nivelului marii. Excavarile au inceput in 1996, cu aprobarea Directoratul Monumentelor si Muzeelor din cadrul Ministerului Culturii turcesc si au fost conduse de catre profesorul asociat Halime HURYILMAZ  de la departamentul arheologic al Universitatii Hacettepe.

GOLFUL STEA:
Acesta este unul din cele mai frumoase si de neuitat golfuri ale insulei. Atrage atentia prin formatiunea sa stancoasa. Se poate sa ajungeti aici pe jos din varful orasului Kalekoy, sau cu masina din orasul Yenibadem. Zona dintre Yildizkoy si Yelkenkaya a fost cesionata Fundatiei de Cercetare Turcesti (TUDAV) pentru a reincepe cercetarile din regiunea subacvatica. Aceasta regiune a fost declarata Parc National Subacvatic. Acesta este primul si unicul parc de acest fel al Turciei.