Ataturk (Tata al turcilor)

Ataturk (Tata al turcilor)

Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Republicii Turcia si primul sau presedinte, este o figura reprezentativa a secolului XX. Printre marii conducatori ai istoriei, putini au facut atat de multe intr-un timp atat de scurt, a transformat viata unei natiuni intr-un mod decisiv si a oferit inspiratie atat de profunda intregii lumi.

In 1915, s-a remarcat in Dardanele ca erou militar si a devenit conducatorul carismatic al luptei pentru libertate a turcilor din 1919. Este cunoscut in lume ca fiind un comandant triumfator ce a starpit invadatorii tarii sale la inceputul anului 1920.  Urmare a unei serii de victorii impresionante in ciuda sanselor, el si-a condus poporul cu independenta deplina. A pus capat dinastei otomane ce a durat mai bine de sase secole – si a creat in 1923 Republica Turcia, stabilind un guvern cu adevarat reprezentativ pentru vointa natiunii.
In calitate de presedinte timp de 15 ani, pana la moartea sa in 1938, Mustafa Kemal Atatürk a introdus rapid multiple reforme radicale – in sferele politice, sociale, juridice, economice si culturale – practic fara egal in orice alta tara.

 Realizarile lui Atatürk in Turcia au fost monumentale. Alte natiuni il apreciaza ca un pionier al eliberarii nationale. Lumea il onoreaza ca fiind un pacificator ce a confirmat principiile umanismului si viziunea unui popor unit. I-au fost aduse omagii de-a lungul timpului de oameni de stat din intreaga lume precum Lloyd George, Churchill, Roosevelt, Nehru, de Gaulle, Adenauer, Bourguiba, Nasser, Kennedy si multi altii. O declaratie a Casei Albe facuta cu ocazia “Centenarului Atatürk”  din 1981, ii aduce omagii, fiind considerat “un mare lider in vreme de razboi si pace.” Aceste cuvinte sunt de mare lauda pentru Atatürk, un conducator extraordinar al timpurilor moderne, ce a spus in 1933: Privesc lumea cu prietenie si inima plina de sentimente pure.”


Mustafa Kemal Atatürk s-a nascut pe 12 martie 1881 in Salonika (acum Thessaloniki, Grecia) pe timpul imperiului otoman.  Tatal sau a fost un mic functionar si mai tarziu un comerciant de cherestea. La varsta de 12 ani, Atatürk a fost trimis la scoala militara iar apoi a urmat Academia Militara din Istanbul, absolvind in 1905.

In 1911, a luptat impotriva italienilor in Libia, apoi in Razboaiele Balcanice (1912-1913). A devenit cunoscut in 1915, odata cu respingerea invaziei aliatilor din stramtoarea Dardanele.

In mai 1919 Atatürk a inceput o revolutie nationalista in Anatolia, opunand rezistenta acordului de pace impus Turciei de catre victoriile aliate. Aceste rezistente s-au focusat in special tentativelor fortelor grecesti de a ocupa Smirna si teritoriile sale. Victoria impotriva grecilor i-a permis sa asigure revizuirea acordului de pace in Tratatul de la Lausanne.

In 1921 Atatürk a stabilit un guvern provizoriu la Ankara. In anul urmator, sultanul otoman a fost abolit in mod oficial si in 1923 Turcia a devenit o republica seculara, avandu-l pe Atatürk presedinte. El a infiintat un singur partid ce a ramas in picioare pana in 1945, aproape fara întrerupere.

A lansat un program revolutionar de reforma sociala si politica pentru a moderniza Turcia. Aceste reforme au inclus emanciparea femeilor, desfiin?area tuturor institutiilor islamice, dar si introducerea codurilor vestimentare din vest, a calendarului si alfabetului, inlocuind scriptul arab cu cel latin. In afara tarii a urmat o politica de neutralitate, stabilind relatii de prietenie cu tarile vecine Turciei.

In 1935, cand au fost introduse numele de familie in Turcia, i s-a dat numele de Atatürk, ce inseamna “Tata al turcilor.” A murit la 10 noiembrie in anul 1938.